NiinaHietalahti Peruna on uusi nokia!

Keppanagate - käsittämätöntä maatalous- ja aluepolitiikkaa

Tänään aamulla alkoi sosiaalisessa mediassa levitä uutinen, jonka mukaan keskusta linjaa vaaliohjelmassaan keskioluen laimentamista nk. kakkosolueksi. Se tarkoittaisi käytännössä, että yli 3,7% alkoholipitoisuuden ylittävät juomat siirtyisivät Alkon valikoimiin pois päivittäistavarakauppojen ja kioskien valikoimista. Hetken kuluttua ilmeni, että kyseessä oli keskustan alkoholipoliittinen linjaus helmikuulta 2013. Huokaisin helpotuksesta. Lupasin jopa selvittää virheen puoluejohdolta, jotta saataisiin tämän hetkinen kanta yleiseen tietoon ja väärät olettamat korjattua.

Vaan mitä sitten tapahtuikaan? Puoluesihteeri Timo Laaninen oli tavoitettu kommentoimaan aihetta ja hän vahvisti alkoholipoliittisen linjauksen vuodelta 2013 olevan edelleen voimassa ja tavoitteena on nostaa esitys mukaan hallitusneuvotteluihin, mikäli keskusta on niissä mukana. Huoh! Tänään ei todellakaan ole se päivä, jolloin on ilo otsa kirkkaana suunnitella omaa vaalikampanjaa. Keskustan alkoholipoliittinen linjaus vie pohjan niiltä asioilta, joita olen halunnut omassa kampanjassani edistää; maatalouden erikoistuminen, ruokavienti (johon myös alkoholivienti lasketaan), elintarvikkeiden kauppataseen epäsuhta, kyläpalvelut, kylien elävöittäminen, kotimaan matkailun edistäminen...

Linjaus on kertakaikkisen kestämätön erityisesti pienpanimoiden näkökulmasta. Suomalainen pienpanimoala on ollut viime vuodet lennokkaassa nousukiidossa. Pienpanimoksi määritellään panimotoiminta, joka tuottaa vuosittain alle 10 miljoonaa litraa olutta. Pienpanimoliittoon kuuluvia panimoita on tällä hetkellä 20 ympäri Suomen. Oluen laatu on erinomaista ja kansainvälisestikin tunnustettua. Myynnin rajoitusten sijaan pienpanimoalaa tulisi rohkaista kasvuun poistamalla oluen prosenttiraja päivittäistavarakaupasta. Rajoituksen poisto lisäisi pt-kaupan valikoimaa ja nk. artesaanioluiden korkeampi laatu ja hinta pitävät huolen siitä, että kulutukseen liittyviä pelättyjä haittavaikutuksia ei synny. Olut on mitä parhain esimerkki jalostetusta maataloustuotteesta, jonka lisäarvo määräytyy jalostusarvon lisäksi usein oivaltavalla pakkauksella tai paremminkin brändillä. Näitä esimerkkejä Suomen maatalous tarvitsee, vientipotentiaalista puhumattakaan.

Mitä tulee keskioluen laimentamiseen ja sen aluepoliittisiin vaikutuksiin, niin niistäkin näkökulmista katsoen haetun uudistuksen etuja on hyvin vaikea perustella. Suuri osa haja-asutusalueella toimivista kaupoista ja kioskeista pysyy pystyssä kesäasukkaiden turvin ja olut on niissä suurin yksittäinen myyntiartikkeli. Samalla pienet yksiköt palvelevat koko yhteisöä tuoden kaivattua elämää ja kokoontumispaikan kyläläisille ja lomalaisille. Jos nämä yksiköt halutaan lakkauttaa siirtämällä keskioluen myynti Alkon hallintaan, vaarana on kylien autioitumisen lisäksi kirkkaiden alkoholijuomien myynnin kasvu, kun samalla vaivalla voi ostaa vahvempia juomia. Nuorison alkoholin kulutuksella ei esitystä voi myöskään perustella, sillä kulutus on THL:n tutkimusten mukaan laskenut jo useiden vuosien ajan peräkkäin. Viron oluttuonnista tuskin tarvitsee edes mainita.

Voi keskusta, minkä teit! On hyvin vaikea nähdä tässä mitään hyvää, paitsi korkeintaan sen, että ainakaan kepu-kriitikot eivät tämänpäiväisen perusteella voi syyttää puoluetta kotiinpäinvetämisestä. Päinvastoin. Ehdotetuilla linjauksilla heikennetään maatalouden tulevaisuuden näkymiä ja ajetaan palvelut pois syrjäkyliltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Elijas Bijur

Nyt pitää olla tarkkana ketä kepulaista äänestää tulevissa vaaleissa. Onko ehdokkaasi keskikalaa tai siideri läträävä örvelö vai sivistysarvoja kannattava keskustalainen?

Minä äänestä sitä sivistynyttä, joka kannattaa keskarin ja sidukan kanssa läträämisen lopettamista!

Pekka Iiskonmaki

Jostain olen kuullut hyvän kommentin. ''Kepu pettää aina''

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Turvallisempaa on välttää kokonaan Kepua. Riski sille että saadaan vielä Puskan Pekka sosiaali- ja terveysfasis... siis ministeriksi on aivan liian suuri.

Matti Motti

Aivan oikein!

Ymmärrän, että haluat Suomessakin siirryttävän puhumaan ja nauttimaan oluista oikealla tavalla.

Kepukka on veroluokka ja se poistettiin jo 1994. Nyt III pullonkyljessä merkitsee vain toisarvoista bulkkituotetta.

Poistetaan siis alkoholirajat kaupasta ja annetaan ihmisten tutustua lagerin ohella ale, IPA, bitter, lambic, sahti, porter, imperial, pilsner (se ei ole ykkösolutta) ja vaikka minkä tyylisiin oluisiin. Eikö niin?

Sidukan voisi poistaa myös. Tilalla pitäisi olla hedelmistä tehtyä aitoa siideriä eikä siideriä halveksuvaa...esanssia alkoholilla.

Ja kulttuurinautinnoista voisi sitten poistaa sen alkoholitarjoilun heti ensin: kuka kaipaa alkoholia teatterissa tai oopperassa. Aloitetaan esimerkillä!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

No, ei tunnu tämä linjaus nauttivan suurta kannatusta Keskustan sisällä. Meitä "vastarannankiiskiä" löytyy paljon ja somessa vielä kymmenittäin jo nähty lisää: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77628-iii-olut-kuo...

Mutta onhan tämä todella ikävää. Muuten tuo alkoholipoliittinen ohjelma olisi voinut olla hyvä keskustelunavaus, mutta tuo 3,7% on ollut aivan kammottava virhelinjaus.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Huonosti harkittu vaaliesitys- alasammuttava limbo! Gallup-menestys taitaa nyt laskea keskustalla kuin lehmän häntä. Liekö tarkoituskin esittäjillä?

Varsinainen älynväläys ennen vaaleja! Vaalien jälkeinen aika olisi ollut tiedoitukselle sopivampi. Sosiaaliset ja terveysssyyt tietenkin tärkeät.Mutta aina pitää katsoa ajankohta milloin arat asiat esitetään.

Tällaista se vaalikuume teettää; puhutaan sopimattomia! Eikä huomioida tervettä maalaisjärkeä. Idealismilla ja moralisoinnilla ei saa ääniä.

Käyttäjän NiinaHietalahti kuva
Niina Hietalahti

Tällaiset linjaukset tulee suhteuttaa koko yhteiskuntaan ja kaikille osa-alueille. Esim. mainitsemani pienpanimokenttä on kovassa myötäisessä ja siellä on isoja investointeja suunnitteilla, jotka eivät toteudu, jos myyntiä aletaan rajoittaa. Kyse on olutkulttuurin noususta. Se on täysin eri asia kuin keppanan kanssa läträäminen!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

En voi käsittää tilannetta!!!

Kuinka ihmeessä voit vilpittömästi olla vaaleissa sellaisen puolueen ehokkaana, jonka vaaliohjelmaa et hyväksy?

Jos tulet valituksi, kumman petät, Kepun vai äänestäjäsi?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Ei voi taaskaan välttyä siltä ajatukselta, että keskustalainen ( ent. maalaisliittolainen ) malli yrittäjyydestä perustuu edelleen yhteiskunnan tukiaisiin, eikä aitoon yrittäjyyteen. Eli jotta pienpanimot ja kyläkaupat voisivat toimia, pitää niille jatkossa maksaa veronmaksajien kustantamaa tukea. Yhteiskunnan tuethan näkyy valtion budjetissa ja rasittaa näin omalta osaltaan julkisten menojen kasvua.

Anna-Leena Nieminen

Viinan myynti pitäisi vapauttaa täysin. Väkevätkin ruokakauppoihin tai voi olla erillisissäkin myymälöissä kunhan niiden markkinat vaan ovat aidosti vapaat eli yksityiset.

Alkoholista kielletyn hedelmän tekeminen on mitä suurinta ja pahinta sivistymättömyyttä. Ja seuraukset siten myös.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Kepu pettää aina slogan osui nyt omaan nilkkaan.

Pekka Iiskonmaki

Juha-Matti Hakala. Olen äänestänyt Kepua kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran ja viimeisen kerran.

Se oli silloin, kun veret seisauttava voitto alkoi viedä Suomea tuhon tielle. Se linja on jatkunut, jonka Kepu ja demarit viitoittivat. Nyt se on vahvistunut Kokoomuksen mitalla.

Enään ei voi äänestää kuin persuja. Ne ei ole vielä tyrineet.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Mä olen Kepu-neitsyt ja poikuuteni saan näemmä pitääkin.

Minun mielipiteitäni äänestyksessä eniten edustaa kirkkovene, mutta joku kompromissi täytyy tehdä puolueiden välillä. Vihreät ja Kepu se ei ole.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

En ole Keskustan äänestäjä, mutta maaseutu on sydäntäni lähellä. Olenhan siellä suuren osan lapsuudesta ja nuoruudesta viettänyt. Tältäkään pohjalta en ymmärrä Keskustan linjausta. Keskioluen vieminen Alkoon tarkoittaa käytännössä sitä, että maanviljelijä saa hakea saunakaljansa entistä kauempaa – Alkot kun sijaitsevat vain riittävän suurissa taajamissa. Ilmeisesti raittiusihanteidensa sokaisema Keskustan alkiolaissiipi luulee, että suomalaiset tyytyvät kiltisti kaupasta saatavaan II-olueen. Eivät tyydy, sillä vastoin alkiolaisten luuloa 2010-luvun suomalainen arvostaa oluen makua. Se taas ei ole ollenkaan sama kun ruokakaupasta saa vain laimeampaa tavaraa. Ehkä ikiraitis oluenvihaaja ei eroa huomaisi, mutta moni muupa huomaa. Alkoholiton olut se vasta pahalta maistuukin. En tiedä mistä se johtuu, mutta niin se vain on. Moni ruokakin maistuu aika huonolta jos suola poistetaan kokonaan. Vertailu ruokaan on sikäli perusteltu, että useimmissa EU-maissa olut rinnastetaan elintarvikkeisiin. Tietysti jos sitä nauttii liikaa, tulee helposti huono olo. Tuolla perusteella pitäisi myös muskottipähkinä viedä Alkoon. Sekö sitten seuraavaksi?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Keppanan myynnistä päätellen oletan suomalaisten vähät välittävän mausta, sillä se kolmonen ei paljoa kakkosta erilaisemmalta maistu. Mitä nyt on vahvempaa.
Toisaalta jos vain sitä lirukaljaa kansa juo, ehkä tässä ehdotuksessa onkin pieni raitistumisen siemen...

Käyttäjän SamuSchwartz kuva
Samu Schwartz

Keskustan avulla saadaan Väyryskä ulkoministeriksi, uusi YYA-sopimus, pontikkaveneet Suomenlahdelle, uusi siirtolaisaalto Amerikkaan ja Ruotsiin, mustavalkoinen Yleisradio, työreformi, lisää venäläisiä ydinvoimaloita, Suhoi-hävittäjiä, aborttikieltoja, suola ja maito kortille, kirkollisia lukukinkereitä ja muita Jumalan siunauksia.

Pitäkää takahikiä hyvänänne, kiitos!

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"ainakaan kepu-kriitikot eivät tämänpäiväisen perusteella voi syyttää puoluetta kotiinpäinvetämisestä."

Eikö Alkon pestit ole poliittisia läänityksiä? Kuinkahan vahvasti siellä on Keskusta mukana?

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

Keskustalaiset ovat maalta, eivät metropoleista. Ehkä he eivät vielä osaa käyttää olutta ja viiniä sivistyneesti. Valitettavaa, mutta tämän päivän tietojen mukaan mahdollista. Voisimmeko sopia, että kaikki muut paitsi keskustalaiset saisivat ostaa marketista mitä tahansa haluaisivat, mutta keskustalaiset menisivät viinakortilla Alkon kautta.

Kuka teki Pekka Puskasta profeetan, jonka pitäisi mukamas saada päättää ihmisten juoma- tai ruokatottumuksista? Tuollainen mies ei saisi olla minään eduskuntavaaliehdokkaana.

Pekka Iiskonmaki

#15
Kuka on väittänyt Pekka Puskan olevan täysraitis?

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Sen olen elämässäni oppinut, että kun suomalaiselta vie viinan pois niin kansa nousee barrikadeille. Jo pelkkä uhkaus saa aikaa kiihkoa. Mikään muu paljon tärkeämpi asia ei saa kansaa liikkeelle.

Viina tappaa välillisesti ja välittömästi tässä maassa niin paljon ihmisiä, ettei lukua edes kukaan pysty arvioimaan. Alkoholi tulee kansallemme todella kalliiksi sairausmenoissa ym. Onnettomuudet, rattijuopumukset, väkivalta, ym. Lista on loputon.

Viinan takia hajonneita perheitä on joka puolella. Surullisia tarinoita löytyy jokaisen ihmisen tuttavapiiristä. Viina koukuttaa ja sitoo ihmisen. Viinan orjaksi voi joutua todella helposti.

Minun mielestäni tässä maassa alkoholia voisi tarjoilla vaan ravintolassa ruuan kanssa. Kaupoista kokonaan pois ja veroa rutkasti lisää alkoholin hintaan. Alkoon 20 vuoden ikäraja viinan ostolle.

Viina on vienyt suomalaisa liian kauan. Ei viina ole esim. Italiassa niin suuri ongelma kuin täällä. Jos siellä myydään ruokakaupoissa niin myykööt. He myös osaavat ainetta käyttää. Suomalaiset eivät osaa. Eivät ole koskaan osanneet eivätkä tule koskaan oppimaan.

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

Nyt ei ollut kysymys kepun ehdotuksessa viinasta, vaan oluesta, joka on elintarvike, eikä varsinainen alkoholijuoma kuten kirkkaat.

Ei voi yleistää, etteivätkö suomalaiset osaisi juomia käyttää. Kyllä ainakin Helsingissä valtaosa osaa. Itse en tunne ketään, joka ei osaisi. Osa kansasta on häiriköitä joka asiassa ja he voivat mielestäni vapaassa maassa vapaasti juoda itsensä vaikka kuoliaaksi, mutta he eivät saisi terrorisoida muita tekemällä mahdottoman hankalaksi esimerkiksi ruoka- tai seurustelujuomien hankkimisen. Ei syy ole juomassa, vaan siinä, että osa ihmisistä on idiootteja.

Antero Moilanen

On se vaan käsittämätöntä, että vaikka tuo näkemys on vain hyvin pienellä, raivoraitistelevalla uskisporukalla, tuolla uskontonarkkarilla vähemmistöllä, niin aina meinaa hihhulointi ratketa lapasesta, karmein seurauksin sekä taloudelle että kansanterveydelle.

Nyt maailmassa tapahtuu kaikenlaista, suorastaan tajunnan päräyttävää ikävää. Lapset jo kyselee koulussa, että tuleeko sota. Voi ei, meidän pikku päätämme ei saa vaivata liikaa tällaisilla. Kaivetaampas esiin vanha tuttu ALKOHOLI ja ohjaillaan vähän keskustelua toisaalle välillä. Kun kustaan omaan pesään niin väännetään nyt sitten oikein kunnon pökäle, ja tuhotaan tätä maata samalla vähäsen.

Suomi NATOON, rautaa rajalle ja hampaisiin, kossua kioskeihin ja lopetetaan se helvetin RUIKUTUS!

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

Onko nyt niin, että sinä kuulut noihin mainitsemiisi suomalaisiin?

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig

Alkoholin haittavaikutuksia koskeva osa kirjoitelmastasi pitää paikkansa, mutta korjausehdotuksesi on lähinnä sairas.

Antero Moilanen

Miten voi olla? Siis se hinku kontrolloida... Laanista ei tasan kiinnosta terveysasiat. Pelkkää pelaamista. Ja millä asialla. Voi helvetin kuustoista...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Koko ajanhan, tai ainakin viimeiset kaksi vuotta, se linjaus on lukenut asianomaisessa ohjelmapaperissa. Aktiiviset keskustapuolueen jäsenet olisivat voineet nostaa asian esille ja vaikuttaa siihen.

Nyt sitteen blogeissa sekä keskustavaikuttajat että ei-keskustalaiset leimaavat koko puolueen täysin vähämieliseksi:

”käsittämätöntä…” – ”Vuoden typerin!” – ”Idioottejako te olette?” – ”Voi tavatonta Keskusta mikä moka” etc. (Otsikoita Puheenvuoropalstalla 9.2.2015).

Mitäs jos olettekin väärässä, ja asian esille nostaminen on keskustan tavoitteiden kannalta fiksua taktiikkaa hallitusneuvotteluja ajatellen. Timo Laaninen toteaa, että ”asia nostetaan esille myös hallitusneuvotteluissa”. Täsmälleen näin.

Siis keskusta ehkä etukäteen torppaa alkoholipolitiikan muuttamisen eurooppalaisempaan suuntaan ja valmistautuu hallitusneuvotteluihin perussuomalaisten tai kokoomuksen kanssa. Jos persut vaativat viinejä ruokakauppoihin, keskustalla on samaa aihealuetta koskeva vastakkainen vaatimus. Sitten molemmat voivat tinkiä vaatimuksistaan, jolloin nykyinen systeemi säilyy:

-1 + 1 = 0 – mikään ei muutu.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kepu ajaa taas kaksilla rattailla! Kätevää kun saa äänet molemmilta, eikä tarvitse tehdä mitään!
Muuten, olen sitä mieltä että, viinit pitää saada ruokakauppoihin.
On järkyttävän vaikeaa kun erikoisvieraita on tulossa kylään ja pitää lähteä kymmenien kilometrien päähän Alkoon hakemaan pari pulloa viiniä. Voiko puhua sivistysvaltiosta, kun tämäkään asia ei ole edennyt EU onnelaan liittymisestä huolimatta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kyseessä on US:n uutisen mukaan keskustan puoluekokouksen hyväksymä kanta:

Keskustan alkoholikannoista syntyi tänään valtava keskustelu, kun puoluesihteeri Timo Laaninen vahvisti Uudelle Suomelle, että keskusta aikoo ajaa kaupoissa myytävän oluen laimentamista hallitusohjelmaan. Kanta on hyväksytty aiemmin keskustan puoluekokouksessa.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77632-kohulinjaus-...

Elijas Bijur

Pysytään vakaasti puoluekokouksen kantojen takana. Ei keskusta tarvitse vastuun pakoilijoita. Raittius on kunniakas asia, ja juoppous suuri synti!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sipilä näyttäisi olevan eri mieltä.

Sipilä laannuttelee kohua ja vihjaa, että linjausta voidaan muuttaa:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77636-kohu-iii-olu...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Käytännön ongelma on se, että oluet eivät mahdu Alkojen varastotiloihin. Lähes kaikki Alkon myymälät joutuisivat järjestelemään uudelleen varastonsa, osin jopa myymälänsä. Myymälöitä jouduttaisiin lopettamaan ja uusia avaamaan paremmin varasto- ja myymälätiloin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nyt saatiin Sipilä parrasvaloihin. Sitähän mediakin on kaivannut. Jos 0,8 % äänistä häviää (4,5%-3,7 %) so what? Itse kannatan myös viinien siirtämistä kauppoihin ja parempaa tasa-arvoa maaseudun ja kaupunkien välillä saatavuudessa.

PS. Kylläpä hävisi Kreikka-aiheet nopeasti suositut listalta. Ja voitte arvata mistä Pubeissa ja huoltoasemilla puhutaan? Nii..in - ei edes Putinista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hallitusneuvottelut sujuvat varmaan keskustan osalta letkeästi kun Sipilä joustaa jo ennen vaaleja, ensin rahastoissa ja nyt tässä vaikka:

Keskustan työvaliokunta hyväksyi alkoholipoliittisen ohjelman yksimielisesti. Keskustan työvaliokunnassa kaksi vuotta sitten istuivat puheenjohtaja Juha Sipilä, varapuheenjohtajat Riikka+Manner" class="person">Riikka Manner, Juha Rehula ja Saarikko, puoluesihteeri Timo Laaninen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen, meppi Hannu Takkula, kansanedustaja Eeva-Maria+Maijala" class="person">Eeva-Maria Maijala, emäntä Raili Myllylä ja autoilija Matti-Pekka Parkkinen.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-142347111007...

Jouko Silvennoinen

Keppana pettää aina, seuraavaksi varmaan pitäis suomen laki sitoa lestadiolaisuuteen, Ouluhan jo aika hyvin onkin sitä piiriä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Halutaanko keppanajutulla kiinnittää huomio pois ikävämmistä asioista?

Olavi A Honka

"Se on rautainen laki, että mitä enemmän juodaan viinaa, niin sen enemmän on alkoholiongelmia" Pekka Puska

Holhoustahan tämä vain on, ei keppanasta tulla alkoholistiksi, vaan viinasta. Viina on ongelma, ei olut, viinit tai miedot yleensäkin. Ja tämä mies sitten eduskuntaan säätämään lisää holhouslakeja. Ehkä gallup käyrät alkaa vähän muuttumaan kun pikkuhiljaa paljastuu tätä "ohjelmaa".....

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ymmärrän helsinkiläisten kepulaisten frustraation. Niin paljon kuin keskusta onkin yrittänyt tunketua kaupunkeihin, niin yhdellä avauksella he menettävät kaiken.

Olavi A Honka

Suomalainen olut on tehty juotavaksi
Tässä linkki jossa vähän taustaa mitä tämä kaikki merkitsee:
https://www.youtube.com/watch?v=NoLAxG_mdUQ&featur...

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

No mutta hei keskusta keksi myös mediamaksun. Ei kukaan täysijärkinen käytä kai keskustaa.... eikä kokoomusta, sdp:tä eikä kd:tä, eikä rkp:tä. Enkä tiedä kyllä ps:stäkään enää, koska vastustivat tasa-arvoista avioliittoa. Jäljelle jää vihreät ja piraatit. Mutta vihreäthän vastustaa ydinvoimaa ja kannattaa gps-verotusta. Joten piraatit on paras. Tuu tänne piraatteihin, pistetään viini maitokauppaan ja laitetaan Suomi nousuun.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Huomenta,

Alkoon ei mennä ostamaan keskiolutta. Piste. Se siitä alkoholin kulutuksen vähentämisestä.

25 vuotta sitten olin hankkeessa, jossa kituvaa kyläkauppaa yritettiin pelastaa. Pääsin silloin tutustumaan tällaisen kaupan talouteen.

Myynnistä 24 % tuli oluesta, mutta myyntikatteesta yli 100 %. Eli ilman keskiolutta kauppa oli punaisella jo ennen liiketoiminnan muita + kiinteitä kuluja.

En usko pienten kauppojen ongelmien tuosta muuttuneen. Keskiolut Alkoon ja pikkukauppojen sukupuutto käy.

Esim. jenkeissä viinit ja oluet ovat ruokakaupoissa (kuten muuten myös lääkkeet). Känniläisiä ei näy missään. Ihmiset eivät kuole kuin kärpäset, vaikka lääkettä ei myynytkään farmaseutti. Suurin viinin ruokakaupasta ostamiseen liittyvä haitta on se, kun kassa yhtäkkiä sieppaa mikin ja kailottaa koko kaupalle, että kassalle 5 tarvitaan aikuinen myyjä (alle 21 vuotias ei saa edes kaseerata alkoholijuomia).

Väkevä alkoholi on pienen pienissä 24 h kaupoissa, joissa ei sitten myydäkään mitään muuta. En muista yhtäkään kauppareissua, että tällaisessa kaupassa olisi ollut kahta asiakasta enempää, minä mukaanlukien.

USA:ssa alkoholin kokonaiskulutus (vähittäis-, anniskelu- ja tilastoimaton kulutus) on 2,4 l/asukas/vuosi pienempää kuin Suomessa. Minkään vahvuista alkoholia saa vasta 21-vuotiaana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

USAssa on 21 vuoden suojaikäraja. Rajaa kunnioitetaan enemmän kuin Suomessa. Lisäksi amerikkalaista yhteiskuntaa suojaa omalaatuinen uskonnollinen henki. Ja se, että ongelmat ovat usein koko yhteisön ongelmia.
Suomalaiset eivät puutu toistensa juomiseen, eivät edes ongelmajuomiseen. Toisen juomattomuus sen sijaan on suomalaiselle ongelma.

Amerikkalaisin lääkkein ei suomalainen alkoholin lisääntyvä kasvu taitu. Taittuuko millään, jää nähtäväksi. Tarvitaan ehkä enemmän tai parempaa kuin Keskustan ehdottama keskioluen vieminen Alkoon.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kävin Elma-messuilla ja juttelin siellä muutaman omia tilaviinejä tuottavien henkilöiden kanssa.

Kun kyselin miten helppoa on saada myyntilupia tuotteille tai ylipäänsä jakeluun omaa tuotantoa oli kaikilla vastauksena päiden puistelua.

Niinan esiintuomat pointit ovat tärkeitä. Halutaanko me oikeasti asua valtiossa jossa kaikki on tarkkaan säädeltyä (alkoholilaki on saanut jo absurdeja piirteitä kuten tiedämme) ja jakelu tapahtuu vain valtion omistaman jakelukanavan kautta.

Entä jos pientuottaja ei saa tuotteitaan jakeluun alkoon, mutta paikallisessa lähikaupassa tuotteille olisi kysyntää?

Itse uskon vastuulliseen alkoholinkäyttöön ja ihmisten harkintakykyyn. Emme todellakaan tarvitse voimakasta valtion ohjausta tässä asiassa, vaan keinoja, millä saamme lähikaupat elinkelpoisiksi ja pientuottajien tuotteet kuluttajien ulottuville.

EU:ta on tässä turha syyttää. Kun käyn työmatkoilla euroopassa löytyvät pienpanimoiden tuotteet ja viinit (ja jopa viinat) kaikkien kauppojen hyllyiltä. Alkoholilain erityispiirteet ovat täysin omaa harkintaamme kuten autoveronkin "erityispiirteet". Molemmat pitäisi räjäyttää atomeiksi ja koota uudestaan.

Toivon, että uuteen eduskuntaan tulee riittävästi uudistumielisiä ihmisiä jotka purkavat kekkosen aikakauden jäänteitä ja asenteita yhteiskunnan rakenteista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Marko, tiedän ettei alkoholi ole sinulle ongelma. Ei se ole sen suuremmin itsellenikään.
Asuin 90-luvun alussa itärajan pinnassa. Neuvostoliitto hajosi. Muutamassa vuodessa rajan avautumisesta koululautakunnassa päätettiin, että koululaisille tarjotaan maanantaiaamuisin välipalaa ennen lounasta. Viikonloppuna kotona nälkiintyneet lapset jaksoivat sen turvin paremmin lounaaseen. Perheiden vaikeudet räjähtivät silmille liki ilmaisen alkoholin tultua katukuvaan.

Tämän nähtyäni en enää ole haikaillut keskieurooppalaista halpaa viinaa enkä vahvoja oluita. Suomalaisille alkoholin tulee olla kallista ja hankalasti saatavissa.

Marko, en usko, että sinulle tuottaa ongelmia käydä hakemassa oluesi ja viinisi Alkosta. Puheesi pientuottajien myynnin vaikeudesta on toki hellyyttävää. Silti on selvä, ettei yrittäjyys itsessään ole sellainen arvo, että kaikkea yrittäjyyttä tulisi pönkittää. Jos kyläkaupan myynnistä 80% on keskioluen myyntiä, tämä kyläkauppa kuolisi siinä vaiheessa, kun keppana menisi Alkoon. Ei se kauhean suuri tappio isossa kuvassa ole.

Pienpanimoille ja tilaviinituottajille voitaisiin toki antaa myyntilupia omien tuotteiden myyntiin helpommin. Jos ne myisivät tuotteitaan valvotusti, se ei olisi kovin suuri ongelma.

Tarkoitan tällä puheenvuorollani sitä, että maassamme on kasvava alkoholiongelma. Kulutuksemme kasvaa samaan aikaan, kun nuoret ikäluokat käyttävät alkoholia vähemmän. Kasvu kohdistuu silti yhä suurempaan väestöjoukkoon. Yhä suurempi osa meistä varttuneempiin ikäluokkiin kuuluvista ylittää ongelmajuomisen rajan. Ravintolat vastaavat nuorten ikäluokkien myynnin heikkenemiseen yllyttämällä ravintolaan tulevia nuoria juomaan enemmän. Sama myynti yritetään saada vähemmillä asiakkailla.

Alkoholipolitiikalle on paljon töitä. Keskustan ajatus on ihan virkistävä poikkeus Suomessa, jossa alkoholin käyttö on jokaisen yksityisasia ja tabu. Se ei voi olla ainoa lääke kurjaan tilanteeseemme. Muitakin ehdotuksia varmaan löytyy, kunhan lakkaamme lyttäämästä heti jokaista, joka uskaltaa ongelmastamme puhua.

Elijas Bijur

Juuri näin, tämä on hienoa ajattelua ja argumentointia tähän keskusteluun, jossa vain tunteet jylläävät!

Kiitos!

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Höpön höpöä tuollainen holhouksen ihannointi Kai. Tuota saatavuutta on rajoitettu Suomessa kieltolaista lähtien ja tulos on aika heikkoa. Porukat hakee viinat ja kaljat Virosta kun hinta on kohdallaan. Täyttä puppua ja kukkahattu täti elämän filosofiaa. Ei toimi!

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Käytännössä kepun tavoite tarkoittaisi 129 miljoonaa litraa vuodessa enemmän kusta,
jokaista suomalaista kohden se on noin 25 litraa ja josta merkittävä osa on kesämökin saunantakaista, ns. suokusta.

Eikös tuo nyt lyö häränpyllyä ainakin kepujen jo pöydän alle lakaiseman, mutta lupauksista huolimatta edelleen korjaamattoman ja voimassa olevan paskalain kanssa, ongelma ei katoa että sitä siirretään vuosi kerrallaan vuosi eteenpäin, kansa kyllä odottaa koska ei se muutakaan voi,
mutta kunnat eivät, ihmisiä pakotetaan kalliisiin ja toimimattomiin investointeihin.

Ilkka Sorri

Kepu saa mun ääneni näissä vaaleissa: jos ei nyt mennä "Ruotsin malliin", niin seuraavaksi äänestän Kristillisiä [-kele!]

Laimennettu kepu on ihan hyvää! Olin itse Ruotsissa 18-vuotiaana kesätöissä, juuri kun keskiolut laihennettiin Folköliksi. Kyllähän sekin teineille näytti maistuvan ja itsekin kevyet pohjat tuli monta kertaa lipiteltyä folkkaria. Määränä tölkillinen vastasi jokseenkin vanhaa pullollista. Pöhnä oli vähän ehkä iloisempikin ..

Ei-alkoholistille tuskin on mitään väliä vaikka alkoholipitoisuus pudotetaankin tuon verran. Niitä juoppojahan se laimennus kiusaa joita on tarkoituskin yrittää hillitä!

Varsinaisten ongelmajuoppojen elämää ei tuollainen hetkauta, eikä kai kukaan kuvittelekaan että alkoholisitien ongelmat ratkeaisivat miedompiin siirtymällä. Ihan oikeinhan tuo toimi on perusteltu, että yritetään hidastaa nuorison alkoholisoitumista.

Oma valistumaton arvaukseni keskioluen kulutuksesta on, että ~50% keppanasta menee juoppojen krapulan paranteluun aamupäivisin ja "pään selvittämiseen" lähiöbaareissa; 40% tulevien juoppojen pussikaljailtoihin, jossa tyhjät pullot mäiskitään kivikkoon jossain rannalla tai puistossa -Nykyään ehkä rutataan ennemmin tölkit nurmikkoon; Se 10% osuus joka juodaan "oikein", vailla humaltumistarkoitusta, ei ole suuri menetys. Jos ei jonkun kunnon ihmisen ylpeys kestä juoda pilsneriä saunassa tai makkaransa kanssa, niin joutaa menemään Alkoon tai pari kertaa vuodessa laivalle hamstraamaan.

Työllisyys on aika kevyt ongelma alkoholiongelmien rinnalla, ja ontuva perustelu!

Matti Motti

Pilsnerillä tarkoitat varmaan suomalaista ns. ykkösolutta. Pilsner (eli pilsener tai pils) on lager-tyylinen pohjahiivaoluttyyppi. Se on tavallista lageria tuhdimmin humaloitu, ehkäpä hiilihappoisempikin.

Nimi tulee Pilsenin kaupungista. Maku riippuu humaloinnista.

Pilsnereiden alkoholipitoisuus on 4-5 välillä.

Sen sijaan brittioluiden, kuten Mild ja Brown alen, alkoholipitoisuus on 3-3,5%.
Ovatko britit sitten selvempiä? Ei yhtään.

Folköl lienee yleensä lageria. Tosin joitain Light -oluita ei kai lagereiksi kutsuta, koska niissä on kaikkea vähemmän. No, minä en ole tuntija. Jotkut alkoholittomatkin oluet menettelevät janojuomana - ei niistä makuelämyksiä kyllä saa. Siinä mielessä suomalaisen bulkkikaljan kanssa samassa rivistä.

Suosittelisin kumminkin kokeilemaan erilaisia oluttyyppejä ruokien kanssa.

Edelleen suosittelisin kokeilemaan vaikkapa Stadin panimon West Coast Double IPAa, 8,0%. Maistettuasi mieti kovasti, juoko ihminen itsensä sillä humalaan, vaikka se on vahva olut.

Hapantuisiko Suomen kansa, jos tuollaisia tuotteita saisikin joka kaupasta?

Elias Määttänen

Kepu pettää aina.

Tähän asti Kepu on kääntänyt takkiaan aina heti vaalien jälkeen.

Sipilä teki nyt uuden ennätyksen, takki käännettiin jo ennen vaaleja.
Ensin kyse oli vaaliohjelmman kirjatusta keinosta, sitten keinosta voidaan neuvotella, nyt vakuutetaan että kyseessä onkin vaaliohjelman vahingossa päässyt virhe.....

Epäuskottavaa keinottelua ja ketkuttelua. Sama vanha kepu, olipa puheenjohtajan kuka tahansa.

Ehkäpä tämä herätti äänestäjiä miettimään.

Kepun gallup-kannatus on tällä hetkellä Juha Sipilän persoonan ymärille rakentuniut kupla. Kun se puhkeaa, 10% kannatuksesta häviää yhtä nopeasti kuin se on tullut.

Ilkka Sorri

Näinhän se menee! Kepu menetti juuri yhden uuden äänestäjän ...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Sellaisiakin ihmisiä on,jotka huokaisisivat helpotuksesta jos Suomen alkoholisaatiokehitys loppuisi. Ilmeisesti mikään muu ei siihen auta paitsi islamisaatio.

Sami Ilvonen

Isis sinulta kaulan katkaiskoon jos olet tuolta mieltä.

Oletko oikeasti noin tyhmä?

Sami Kunnila

Hyvä kirjoitus, mutta Kepu näköjään osaa pettää omat ehdokkaansakkin. Valitettavasti. Se on Tuhkakeskiviikko kohta. Ei muutakuin sirotelkaa puoluejohdolle tuhkaa ylle ja _seuraaviin_ vaaleihin reippain mielin.

Sami Ilvonen

Oletteko muuten lukeneet Keskustan omaa puolue ja vaaliohjelmaa vahingossakaan kukaan?

Niin kauan kuin tuolla lukee noin niin se ei poista vaikka kuin väittäisi Sípilä tai vaikka kuka tahnsa kepulandian johtajista että kakkonen on muka ykkönen politiikkaa keskioluestakaan.

Sitten uskon kun poistetaan tuolta kokonaan että puhuu totta eikä muunneltua sellaista.

http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=de67e619-7eb...

Matti Motti

Keskikalja -gaten tarkoitus oli vain peittää keskustelua vaaliohjelmasta ja Kepun vaihtoehdosta. Sitä ei ole.

Vanha jako- ja tukiaispolitiikka jatkuu. Rahaa syydetään kannattamattomiin hankkeisiin - maalle. Tuulivoimasta kupataan rahaa sijoittajille, bio on tyhjä taikasana.

Samalla siirretään vastuu Matti Vanhasen hallituksen päätöksistä (Kreikan ensimmäinen laina, nousukauden tuhlaus) nykyhallitukselle.

Siitähän tässä on kyse. Holhous jatkuu...

Ja pks-kuppaus Kepun voimin. Näin se vain Niina on. Paljon saa vettä virrata Vantaassa ennen kuin puolue on sisältä päin muutettu kaikkien suomalaisten puolueeksi. O points from Helsinki

Susanna Kaukinen

Eikö se ole kaikille selvää, että tää on Kepun lestadiolaisblokin aikaansaama linjaus?

Toimituksen poiminnat