NiinaHietalahti Peruna on uusi nokia!

Yle: Miksi olet ehdolla?

  • Yle: Miksi olet ehdolla?

Ylen vaalitentit julkaistiin tiistaina. Kirjoitinkin kokemuksistani heti kuvausten jälkeen helmikuussa ja hämmennyksestä, jonka toimittajan kysymys raskaudestani ja "vaalivauvasta" aiheutti. En ollut ajatellut, että vaalitentissä keskityttäisiin perheen lastenhoitojärjestelyihin. Yllättävä aloitus kieltämättä määritti haastattelun kulun.

Vaalivideoiden julkaisun jälkeen Markkinointi & Mainonta -lehden toimittaja Elina Lappalainen tarttui haastatteluuni ja kyseenalaisti Ylen suhtautumisen. Tänään Verkkouutiset kirjoitti samasta aiheesta. Twitterissä Naisasialiitto Unioni otti asian esille näkökulmalla, että edelleen halutaan ylläpitää asennetta, missä lapset ovat naisen työnteon este.

Onko se niin? Ollaanko me yhteiskuntana edelleen niin vanhanaikaisia, että ei haluta nähdä isän tasavertaista roolia lastenhoidossa? Ja kuinka vaikeaa asenteita on muuttaa, jos Yleisradio näyttää näin esimerkkiä? Onneksi käytännössä on paljon näyttöä siitä, miten asiat voidaan järjestää toimiviksi asenteista huolimatta. Eduskunnassa on ollut useita kansanedustajia, jotka ovat suoriutuneet perhe-elämän ja työn yhteensovittamisesta. Viimeisimpänä keskustan helsinkiläinen kansanedustaja Terhi Peltokorpi, jonka vauva oli kolmen kuukauden isän jäädessä vanhempainvapaalle ja äidin aloittaessa lainsäädäntötyön. Turvaverkkojen on toki oltava kunnossa ja helsinkiläisillä järjestelyt on helpompia toteuttaa kuin muualla vakituisesti asuvilla edustajilla, mutta mahdotonta se ei ole.

Ekonomistit peräänkuuluttavat suomalaisten alhaisen työllisyysasteen nostoa ja siihen yhtenä keinona äitien nykyistä korkeampaa osallistumista työelämään. Tasavertaisen vanhemmuuden ja isien parempien oikeuksien toteutumisen näkökulmasta molempien vanhempien yhtäläistä osallisuutta lastenhoitotyöhön tulisi edistää. Eikö kansanedustuslaitoksen esimerkki parhaimmillaan edistä arvomuutosta koko yhteiskunnassa? Sitä paitsi ennen vanhaan iltatähti tehtiin huolehtimaan ikääntyvistä vanhemmista. Ehkä tässä ajassa tulisikin kannustaa kaikkia iltatähtitalkoisiin siltä varalta, että hyvinvointivaltio ei enää kanna. Houkuttelevampi vaihtoehto on kuitenkin luoda uuden eduskunnan toimesta sellaiset rakenteet, jotka kannustavat tasapainoiseen perhe-elämän ja työn yhteensovittamiseen - sukupuolesta riippumatta.

Linkki Ylen haastatteluun:

http://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaalit2015/vaaligalleria?fb_ref=Default#4608

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat