NiinaHietalahti Peruna on uusi nokia!

Helsinkiläinen, miksi keskusta?

  • Helsinkiläinen, miksi keskusta?

Miksi keskusta? Kysymys, johon saan vastata lähes päivittäin. Perustelin valintaani yhdessä facebookin keskusteluketjussa ja jatkan samasta aiheesta. Keskusta halutaan nähdä, etenkin Helsingissä, usein ummehtuneena maalaisten puolueena. Jos näin on ennen ollutkin, niin puoluessa on kuitenkin menossa sukupolvenvaihdos. Siihen vaikuttaa luonnollisesti myös alueellinen rakennemuutos ja väestön ikääntyminen. Muutos lähtee kuitenkin puolueesta sisältäpäin. Lukekaa ja haastakaa mielellään!

Helsinkiläisistä lähtökohdista äänestäjille läheisimmät viiteryhmät ovat perinteisesti olleet vihreät ja kokoomus. Keskustan ja vihreiden vaaliohjelmia kannattaisi tutkia lähemmin. Ohjelmissa on yllättävän paljon yhteistä mm. uusiutuviin energiamuotoihin, uusien työpaikkojen tavoiteeseen, perustuloon, heikoimmista huolehtimiseen, biotalouteen ja pk-yrittäjyyteen liittyen. Alkion ajoista tärkeäksi arvoksi määritelty kestävä luontosuhde on keskustalle selviö, vaikka jotkut haluvatkin omia ympäristöarvot itselleen.

Vastakkainasettelu on turhaa jos tavoitteet ovat yhteisiä. Fakta vain on se, että Suomi on muutakin kuin Helsinki ja pelkällä ideologiaan perustuvalla paatoksella tätä konetta ei saada käyntiin. Jokainen, joka on nähnyt kartan Suomen väestön ikääntymisestä seuraavien vuosikymmenten aikana ymmärtää, että asutus siirtyy kasvukeskuksiin ja samoin panostukset infraan, sekä palveluihin ja koulutukseen tullaan tekemään sinne, missä ihmisetkin ovat. Lisävelanottopuheet ja vastuukarkuruus eivät tuo luottamusta. Pitää nähdä koko kuva ja siinä uskon, että Sipilä-vetoisella ratkaisukeskeisellä, yrittämiseen pohjaavalla tekemisellä on paikkansa.

Osa pelottelee punamullalla, osa toivoo sitä. Mitä SDP:n tulee en rehellisesti tiedä onko välttämättömien työelämäuudistusten läpivieminen mahdollista jos SDP on hallituksessa? Onko se mahdollista jos SDP on ulkopuolella? Kokoomus tai SDP eivät kumpikaan kannata perustuloa. Työmarkkinauudistus yhdessä soten ja kuntauudistuksen kanssa ovat kuitenkin ne tärkeimmät uudistukset, jotka on pakko tehdä seuraavan eduskunnan toimesta. Keskustan kanta perustuloon on myönteinen ja Sipilä onkin linjannut, että kokeilu perustulosta tulee sisällyttää seuraavaan hallitusohjelmaan, mikäli keskusta on siitä päättämässä. Keskustan näkemys perustulosta on, että se kannustaa työntekoon ja toimeliaisuuteen, vähentää byrokratiaa ja on toteutettavissa negatiivisen tuloverotuksen kautta. Käytännön vaikutukset tulevat ulottumaan niihin ihmisiin, jotka eivät ole kokopäivätyön piirissä esim. freelancerit, pätkätyöläiset, opiskelijat, yrittäjät, itsensä työllistäjät... Paluuta entiseen kokopäivätyöyhteiskuntaan ei ole ja siihen perustulo tuo perusturvan. 

Helsingissä on koko joukko fiksuja, liberaaleja, uudistushaluisia ja -kykyisiä keskustan ehdokkaita. Keskusta tarvitsee vahvan Helsingin äänen. Pyydän vakavasti harkitsemaan äänen antamista keskustalle ja vaikka jopa minulle - numerolle neljä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"välttämätön työelämäuudistus"
"työmarkkinauudistus"

Mitä nämä ovat?

Tuskin ne työelämädemokratiaa tarkoittavat kuten ei muillakaan puolueilla. Keskustan vaaliohjelmasta jäi mieleen julkishallinnon johtajuuden uudistaminen. Mitä se tarkoittaa? Varmaan jotain ylätason johtajuutta. Entä työpaikan tasolla? Julkishallinnossa on kuluneena kymmenvuotiskautena siirrytty täysin johtajavaltaiseen, voi sanoa diktatuurimaiseen hallintoon. Tätä yksikään puolue ei näe korjattavana ongelmana.

Kokoomuksen/demareiden Juhana Vartiainen vaatii siirymistä yksilöllisiin palkkasopimuksiin työpaikkatasolla. Toisin sanoen totaalista johtajavaltaisuutta läpi koko yhteiskunnan. Tällaisilla vaatimuksilla ei minun ääntäni tule.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Keskusta marssii paraatimarssilla jo Helsinkiinkin Kosolan malliin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

"Alkion ajoista tärkeäksi arvoksi määritelty kestävä luontosuhde on keskustalle selviö, vaikka jotkut haluvatkin omia ympäristöarvot itselleen."

Harmi, että etenkään rehevöityneistä turveliejun täyttämistä vesistöistä ei kykene löytämään todisteita Keskustan kestävästä luontosuhteesta. Ympäristöihmisen pahin painajainen on nähdä Sirkka-Liisa Anttila jälleen MMM:n ruorissa aiheuttamassa uusia ympäristötuhoja.

Muuten Keskustan puheet ovat aika kohdallaan. Tekojen historia vaan ei herätä vähääkään luottamusta.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kiitokseni Niina Hietalahdelle todella asiallisesta ja rakentavasta kirjoituksesta. Muut helsinkiläiset ehdokkaat, ottakaa mallia, vielä ehtii.

Toimituksen poiminnat